Academische studie naar prent: rustende soldaat, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Pièrre Denis (tekenaar)
,
Marc Antoine Hervier
,
Alexis François Girard

Datering

1838

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een rustende soldaat, toegeschreven aan Pièrre Denis. Denis, leerling aan de Academie Brugge, werd eerste in het concours om beste plaatsen in 1838 in de klas naar prenten of 'figure'. De naam van de tekenaar is niet vermeld op de studie, maar wel zijn toegewezen tekennummer 28. De leerling kan hierdoor geïdentificeerd worden op basis…
Lees meer
Academische studie naar prent van een rustende soldaat, toegeschreven aan Pièrre Denis. Denis, leerling aan de Academie Brugge, werd eerste in het concours om beste plaatsen in 1838 in de klas naar prenten of 'figure'. De naam van de tekenaar is niet vermeld op de studie, maar wel zijn toegewezen tekennummer 28. De leerling kan hierdoor geïdentificeerd worden op basis van een concordantielijst in het archief. Denis tekende naar de prent "Soldat au repos", van Girard (graveur) naar ontwerp van Hervier (tekenaar). Daarop is een naakte soldaat ten voeten uit afgebeeld in contrapost. Hij is weergegeven van op de rug en leunt tegen een stok. Rond zijn arm is een lang doek gedrapeerd dat op de grond valt. Rechts van de man zijn enkele attributen getekend, zoals een helm met verenkam en een ovaal schild met een zwaard en een riem. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. Aan de rechterschouder corrigeerde de leerling vermoedelijk een donkere aanzet met wit krijt. De positie van de figuur is tijdens het tekenen ook aangepast. Linksboven staat de academiestempel en handtekening van secretaris De Net en directeur Gregorius. Onderaan links werd de notitie "Concours pour places, jugement du 1838" op de studie geschreven na afloop van de wedstrijd, met een vermelding van de behaalde plaats. Een overeenkomstige prent wordt bewaard in de collectie van het Prentenkabinet KBR (S.II 101287 en S.II.20687).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Pièrre Denis , Marc Antoine Hervier , Alexis François Girard
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool en wit krijt (correctie door de tekenaar)
Afmetingen 608 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0651.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.