Academische studie naar prent: lijntekening van Antinoüs

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Maximilien Tytgat (tekenaar)
,
Mattheus Ignatius van Bree

Datering

circa 1865

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van Antinoüs, getekend door Maximilien Tytgat. Tytgat maakte deze studie wellicht in de klas van het lijntekenen aan de Academie Brugge, circa 1865. Hij werd ermee tweede op een wedstrijd. René Fonteyne werd toen eerste (0022.GRO0629.II). Een beeldhouwwerk van Antinoüs is frontaal weergegeven, getekend zonder schaduwvoering. Hij staat in contrapost, de blik naar beneden gericht. Hij…
Lees meer
Academische studie naar prent van Antinoüs, getekend door Maximilien Tytgat. Tytgat maakte deze studie wellicht in de klas van het lijntekenen aan de Academie Brugge, circa 1865. Hij werd ermee tweede op een wedstrijd. René Fonteyne werd toen eerste (0022.GRO0629.II). Een beeldhouwwerk van Antinoüs is frontaal weergegeven, getekend zonder schaduwvoering. Hij staat in contrapost, de blik naar beneden gericht. Hij is te herkennen aan zijn jeugdigheid en krullend haar. Zijn beide armen hangen ontspannen en in zijn ene hand houdt hij een stokje vast. De studie is getekend naar een prent (lithografie) van Van Bree, uit zijn 'Études de principes de dessin, 1818' (N° 25). Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De aantekeningen verwijzen naar de wedstrijd. Linksboven staat de academiestempel met handtekening van directeur Wallays. Daaronder staat Tytgats toegewezen tekenletter 'H'. Dat hij tweede werd, noteerde men linksonder en op verso. De datering werd wellicht nadien toegevoegd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Maximilien Tytgat , Mattheus Ignatius van Bree VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 613 x 440 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0630.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.