Academische studie naar prent: vrouw met Frygische muts

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Léon Cogniet
,
Alfred Verhoest (tekenaar)
,
Bernard Romain Julien

Datering

1887

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een vrouw met Frygische muts, getekend door Alfred Verhoest in 1887 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Verhoest was toen leerling in de klas "Figure, groote en kleine kop naar printen". Een jonge vrouw is afgebeeld tot aan de schouders, in profiel naar rechts. Ze heeft lang haar en draagt een Frygische muts. De…
Lees meer
Academische studie naar prent van een vrouw met Frygische muts, getekend door Alfred Verhoest in 1887 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Verhoest was toen leerling in de klas "Figure, groote en kleine kop naar printen". Een jonge vrouw is afgebeeld tot aan de schouders, in profiel naar rechts. Ze heeft lang haar en draagt een Frygische muts. De vrouw zou Marianne kunnen voorstellen, de nationale personificatie van Frankrijk. Ze vertegenwoordigt de republikeinse waarden: vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. Verhoest tekende deze studie naar een lithografie van Julien, naar een ontwerp van Cogniet (tekenaar). Twee exemplaren van deze prent, afkomstig van de Academie Brugge, worden bewaard in het prentenkabinet (0022.GRO0800.III en 0022.GRO0801.III). In de KBR (Algemene Leeszaal: II 34.037 D) is ook een overeenkomstige prent te vinden, ingebonden met andere prenten uit de reeks "Nouveau cours de dessin". Verhoest maakte deze studie wellicht tijdens een wedstrijd. Het cijfer 1 linksboven duidt hem aan als winnaar.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Léon Cogniet , Alfred Verhoest , Bernard Romain Julien
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 600 x 422 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0467.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.