Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joseph Maes (tekenaar)

Datering

1822

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Joseph Maes in 1822. Maes was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0022.GRO0372.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Auguste Van de Steende werd primus (0016.GRO0176.II). Een naakte man is…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Joseph Maes in 1822. Maes was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0022.GRO0372.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Auguste Van de Steende werd primus (0016.GRO0176.II). Een naakte man is voluit en frontaal afgebeeld. Hij staat rechtop met zijn linkerbeen geplooid en zijn voet bovenop een hoge blok. Het model houdt zijn linkerarm ontspannen, de hand rustend op zijn dijbeen. Hij houdt zijn rechterarm omhoog, reikend naar een touw dat hij vasthoudt. Het gezicht van de man is in profiel naar links weergegeven, de blik gericht naar zijn rechterhand. Van de Steene tekende deze studie in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. De aantekeningen duiden op zijn wedstrijddeelname. Op het verlijmde etiket staat zijn toegewezen tekenletter 'H'. Daarboven is de academiestempel met een handtekening van directeur Ducq te zien. Dat Maes tweede werd op de prijswedstrijd, bovenaan (cf. 2) genoteerd. Nadien werden onderaan zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Maes
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 600 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0371.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.