Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met knuppel

Public domain / CC-PDM

Datering

1826

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Pierre François Buyck in 1826. Buyck was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0191.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Joannes Callewaert werd primus (0016.GRO0192.II). Een naakte man is voluit…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Pierre François Buyck in 1826. Buyck was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0191.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Joannes Callewaert werd primus (0016.GRO0192.II). Een naakte man is voluit en frontaal weergegeven. Hij staat met de benen gespreid, steunend op zijn linkerbeen. Beide voeten zijn wat naar buiten gedraaid. Met uitgestoken linkerarm houdt hij een touw vast dat in de lucht hangt. Zijn blik is hiernaar gericht, het gezicht afgebeeld in profiel naar rechts. Met geplooide rechterarm houdt hij een knuppel vast. Hij staat in een dynamische houding, klaar om met de knuppel uit te halen. Buyck tekende deze studie in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De aantekeningen duiden op zijn wedstrijddeelname. Op het etiket staat zijn toegewezen tekenletter 'D. Daarnaast is de academiestempel met gedateerde handtekening van directeur Ducq te zien. Dat Buyck tweede werd in de prijswedstrijd, werd linksonder (cf. 2) genoteerd. Daar werden ook zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 604 x 460 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0189.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.