Academische compositiestudie: twee mannen en een draak

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François Simonau (tekenaar)

Datering

1810

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Compositiestudie van twee mannen en een draak in een landschap, getekend door François Simonau in 1810. Simonau was toen leerling aan de Academie Brugge, in de klas naar model. Daarnaast kwam hij dus ook in aanmerking voor de klas van compositie. Voor de prijskamp maakte hij deze studie. Hij behaalde hiermee de eerste prijs van deze klas. Links in de…
Lees meer
Compositiestudie van twee mannen en een draak in een landschap, getekend door François Simonau in 1810. Simonau was toen leerling aan de Academie Brugge, in de klas naar model. Daarnaast kwam hij dus ook in aanmerking voor de klas van compositie. Voor de prijskamp maakte hij deze studie. Hij behaalde hiermee de eerste prijs van deze klas. Links in de voorstelling is een draak te zien die een man heeft aangevallen. Deze man is liggend afgebeeld, wellicht gewond en stervend. De tweede figuur, rechts in beeld, lijkt weg te vluchten. De scène vindt plaats in een bergachtig landschap met bomen. Op de voorgrond links is een fontein met een leeuwenkop getekend. Op de grond hiervoor ligt een waterkruik. Welke verhaal wordt afgebeeld is nog onduidelijk. De compositiestudie is uitgewerkt op liggend formaat. Simonau gebruikte hiervoor houtskool of zwart krijt, en werkte dit af met hoogsels in wit krijt. De aantekeningen rondom duiden op zijn wedstrijddeelname. Rechtsboven is de tekenletter 'R' te zien, die voor deze wedstrijd aan hem werd toegewezen. Dat hij eerste werd, staat linksboven met een 1 (j) genoteerd. De aantekening rechtsonder bevat zijn naam en afkomst, alsook het wedstrijdjaar.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François Simonau
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 442 x 579 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0131.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.