Academische studie naar sculptuur: de stervende slaaf

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

François Tramaseur (tekenaar)
,
Michelangelo

Datering

1824

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van de stervende slaaf, getekend door François Tramaseur in 1824. Tramaseur was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0180.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Pierre Rousseau werd primus (0016.GRO0179.II). Voor deze studie tekende Tramaseur naar een afgietsel van…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van de stervende slaaf, getekend door François Tramaseur in 1824. Tramaseur was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0180.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Pierre Rousseau werd primus (0016.GRO0179.II). Voor deze studie tekende Tramaseur naar een afgietsel van het standbeeld van de stervende slaaf van Michelangelo. Het beeld is voluit en frontaal weergegeven. De naakte man staat in contrapost, het linkerbeen geplooid omdat zijn voet wat hoger staat. Hij is naakt, maar over zijn borst en ter hoogte van de schaamstreek hangt een stoffen lint. Hij houdt zijn rechterhand ter hoogte van zijn borst en zijn andere hand bovenop zijn hoofd. Het hoofd van de slaaf hangt naar opzij, de ogen gesloten. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De aantekeningen duiden op Tramaseurs wedstrijddeelname. Op het etiket staat zijn toegewezen tekennummer '16.'. Daarboven is de academiestempel met handtekening van directeur Ducq te zien. Dat Tramaseur tweede werd op de prijswedstrijd, werd linksonder genoteerd. Nadien werden zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar hieraan toegevoegd. Hoewel er dat jaar dus wel prijzen werden uitgereikt, gingen de traditionele feestelijkheden niet door. Uit een notitie op de feestzang blijkt dat het niveau voor de wedstrijden van 1824 ondermaats lag. De leraren zouden hun leerlingen de komende jaren meer moeten aanmoedigen anders zou de academie 'met groote schreven tot haeren onderganck' gaan (SAB, Academie, nr. 90).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) François Tramaseur , Michelangelo VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 594 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0181.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.