Academische studie naar prent: zittend mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Frans de Groote (tekenaar)

Datering

1812

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door Frans de Groote in 1812. De Groote was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0142.14.II), waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Albert Annoot werd toen eerste (0016.GRO0142.11.II). Een naakte, gespierde man…
Lees meer
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door Frans de Groote in 1812. De Groote was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0142.14.II), waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Albert Annoot werd toen eerste (0016.GRO0142.11.II). Een naakte, gespierde man is van op de rug weergegeven. Hij zit op een trapvormige sokkel waarop een doek gedrapeerd is. Hij kijkt voor zich uit, zijn gezicht is in profiel naar rechts weergegeven. Met zijn linkerarm steunt hij op de sokkel, hij leunt daarbij naar achter. Zijn beide benen zijn geplooid. Naar welke prent de Groote tekende is nog onbekend. De scène is bladvullend, de bladranden zijn bijgesneden. De studie is op liggend formaat uitgevoerd met zwart krijt of houtskool. De aantekeningen duiden op de Grootes wedstrijddeelname. Bij de academiestempel linksboven zijn de handtekeningen van directeur van der Donckt en leraar klassen naar prenten Jan Donaas Seghers te zien. Op het etiket staat het tekennummer '4', dat voor deze wedstrijd aan de Groote werd toegewezen. Onderaan staat genoteerd dat hij tweede werd. Daarbij werden ook zijn naam, afkomst en het jaartal opgeschreven. Deze studie wordt bewaard in een album met verschillende wedstrijdtekeningen naar prenten. de Grootes tweede studie is verlijmd op de volgende bladzijde van het album. Op voorgaande bladzijden zijn de studies van Annoot te vinden.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Frans de Groote
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 439 x 566 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0142.13.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.