Academische studie naar prent: halffiguur van een vrouw met kelk

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Datering

1806

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een vrouw met een kelk, getekend door Jean de Groote in 1806. De Groote was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0142.05.II) waarmee hij een eerste prijs won, gedeeld met medeleerling Alexander Lauwereyns. En jonge vrouw is ten halve lijve…
Lees meer
Academische studie naar prent van een vrouw met een kelk, getekend door Jean de Groote in 1806. De Groote was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0142.05.II) waarmee hij een eerste prijs won, gedeeld met medeleerling Alexander Lauwereyns. En jonge vrouw is ten halve lijve afgebeeld in profiel naar links. Ze houdt een kelk in haar linkerhand en kijkt omlaag. Ze draagt een haarband en bloemenkrans in haar opgestoken, deels gevlochten en krullende haar. Rond haar naakte lichaam is een doek gedrapeerd. Naar welke prent de Groote kopieerde is nog onduidelijk. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. Beide tekeningen van de Groote zijn in een album gekleefd, samen met andere wedstrijdtekeningen naar prent. De aantekeningen op deze studie duiden dan ook op de Grootes wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel te zien met de handtekening van Jan Donaas Seghers, leraar klassen naar prenten. Op het etiket staat het tekennummer '1' dat voor deze wedstrijd aan de Groote werd toegewezen. Dat hij eerste werd, noteerde men met een 'j' (1). In de aantekening onderaan wordt duidelijk dat het om een gedeelde eerste prijs gaat, aangeduid met 'primus pares'.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 571 x 428 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0142.06.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.