Academische studie naar prent: buste van de apostel Bartolomeüs

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Pieter Provoost (tekenaar)
,
Giovanni Marco Pitteri
,
Giambattista Piazzetta (naar)

Datering

1759

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een buste van de apostel Bartolomeüs getekend door Pieter Provoost in 1759. Provoost, afkomstig van Brugge, won met deze tekening de eerste prijs in de prijskamp van 1759. Hij was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge, ook de klas 'van de eerste beginselen' of 'principien' genoemd (SAB, Academie, nr…
Lees meer
Academische studie naar prent van een buste van de apostel Bartolomeüs getekend door Pieter Provoost in 1759. Provoost, afkomstig van Brugge, won met deze tekening de eerste prijs in de prijskamp van 1759. Hij was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge, ook de klas 'van de eerste beginselen' of 'principien' genoemd (SAB, Academie, nr. 43). Het onderwerp van zijn studie is een prent van de apostel Bartolomeus, herkenbaar aan het mes als attribuut waarmee hij gevild werd. De apostel is afgebeeld van hoofd tot schouder in profiel naar links. Hij kijkt naar boven en houdt het mes in zijn rechterhand. Provoost tekende hier naar een prent van Pitteri, gegraveerd naar Piazzetta. De gravure maakt deel uit van de groep Bijbelse figuren uit de reeks 'Opera dipinta da Giambattista Piazzetta incisa da Marco Pitteri Veneto'. In de bibliotheek van de Academie Brugge wordt een exemplaar van deze gravure bewaard. Het gebruikte medium is rood krijt met ondertekening in zwart krijt of houtskool. Het tekenpapier is bijgesneden langs het omtrokken kader. Bovenaan staat de academiestempel met de handtekening van Matthias de Visch, directeur van de Academie. Het wedstrijdnummer van Provoost (61) voor anonieme jurering is in de linker marge geschreven. Samen met andere academische studies naar prenten wordt deze tekening in een album bewaard. In dat album bevindt zich een tweede studie van Provoost, getekend tijdens hetzelfde concours: 0016.GRO0141.03.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Pieter Provoost , Giovanni Marco Pitteri , Giambattista Piazzetta VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening in rood krijt en zwart (krijt of houtskool) voor de ondertekening; op gevergeerd papier
Afmetingen 442 x 347 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.04.II
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.