Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met schild

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joannes Riethage (tekenaar)

Datering

1788

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een staand mannelijk naakt, getekend door Joannes Riethage in 1788, toen hij deelnam aan de prijskamp aan de academie van Brugge. Hij was ingeschreven in de klas naar levend model en behaalde de tweede prijs. Guillielmus Geysen werd primus (0014.GRO0087.II). Het naaktmodel wordt frontaal afgebeeld, steunend op een schild met uitgestrekte arm. Hij leunt met zijn linkerelleboog…
Lees meer
Academische studie van een staand mannelijk naakt, getekend door Joannes Riethage in 1788, toen hij deelnam aan de prijskamp aan de academie van Brugge. Hij was ingeschreven in de klas naar levend model en behaalde de tweede prijs. Guillielmus Geysen werd primus (0014.GRO0087.II). Het naaktmodel wordt frontaal afgebeeld, steunend op een schild met uitgestrekte arm. Hij leunt met zijn linkerelleboog op een hoge sokkel gedrapeerd met een doek. Zijn bovenlichaam buigt mee en zijn hand ondersteunt zijn hoofd. Het model kijkt in driekwart naar onder. Het gebruikte tekenmedium is houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt. Het formaat van het tekenpapier werd gewijzigd door een aangelijmde papierstrook onderaan. Net boven de strook staat het opschrift: Joannes Riethage fecit van Brugge 1788. Linksboven is het etiket met zijn tekenletter 'H' op het papier bevestigd. Deze letter diende om de tekening anoniem te beoordelen. Rechtsboven staat de academiestempel met de handtekeningen van directeur de Cock en secretaris Vande Steene. Riethage tekende een tweede studie: 0016.GRO0091.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joannes Riethage
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool gehoogd met wit krijt
Afmetingen 678 x 440 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0090.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.