Academische studie naar levend model: knielend mannelijk naakt, van op de rug gezien

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Pieter Goddyn (tekenaar)

Datering

1772

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een knielend mannelijk naakt, getekend naar levend model door Pieter Goddyn in 1772. Het gaat om een prijstekening die hij maakte tijdens het concours aan de Academie Brugge. Het naaktmodel zit knielend voor een stenen muurtje met zijn rug naar de tekenaar gekeerd. Het model steunt met zijn voeten en knieën op stenen en plaatst zijn handen…
Lees meer
Academische studie van een knielend mannelijk naakt, getekend naar levend model door Pieter Goddyn in 1772. Het gaat om een prijstekening die hij maakte tijdens het concours aan de Academie Brugge. Het naaktmodel zit knielend voor een stenen muurtje met zijn rug naar de tekenaar gekeerd. Het model steunt met zijn voeten en knieën op stenen en plaatst zijn handen op de muur en sokkel. Hij draait zijn hoofd naar links. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Het tekenpapier werd aan de bladrand links afgesneden, terwijl de oorspronkelijke schepranden van de drie andere zijden behouden bleven. De handtekeningen van directeur Jan Garemijn en secretaris Charles Verhulst zijn in de rechter bovenhoek geplaatst, bij de academiestempel. De letter 'H' is de tekenletter die Pieter Goddyn toegewezen kreeg voor de anonieme jurering van zijn studie. Zijn behaalde prijs werd in de annotatie onderaan vermeld (primus) en aangeduid met het cijfer 1 bovenaan. Goddyn tekende een tweede actie van het model: 0016.GRO0034.II. Pieter Van de Vivere kreeg de tweede prijs: 0016.GRO0037.II. De poseersessie is vastgelegd in het notitieboekje van Jan Garemijn (0000.GRO1676.5.II.15r-17v). Hij schetste de geselecteerde pose (actie 24) van het model en schreef de data in de kantlijn. De klas was opgedeeld in twee groepen van vijf leerlingen. Goddyn zat in de tweede klas. De leerlingen tekenden op vijf opeenvolgende avonden in maart 1772. Het poserende model was Jan Oost. Garemijn noteerde ook de toegewezen tekenletters van de leerlingen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pieter Goddyn VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 657 x 441 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0035.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.