Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met knots, van op de rug gezien

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Augustin van den Berghe (tekenaar)

Datering

1778

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Augustin van den Berghe in 1778. Van den Berghe maakte deze studie als leerling aan de Academie van Brugge tijdens de prijskamp van 1778 in de klas naar levend model. Het model is weergegeven in contrapost, van op de rug gezien. De naakte man kijkt naar links en…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Augustin van den Berghe in 1778. Van den Berghe maakte deze studie als leerling aan de Academie van Brugge tijdens de prijskamp van 1778 in de klas naar levend model. Het model is weergegeven in contrapost, van op de rug gezien. De naakte man kijkt naar links en leunt met zijn rechterarm op een sokkel met gedrapeerd doek. Met zijn andere hand steunt hij op een lange knots. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit en bruin krijt. De aantekeningen op deze studie verwijzen naar de wedstrijddeelname van de tekenaar. Linksboven is zijn tekenletter 'F' weergegeven. Deze letter is op een papieren etiket geschreven dat de academiestempel bedekt. Daaronder ondertekenden secretaris Jan Slock en directeur Paul De Cock. Het cijfer 1 verwijst naar de behaalde prijs: Augustin van den Berghe won de wedstrijd en werd primus. Boven en onder is er een strook aangelijmd op het tekenpapier. Op de strook onderin wordt de tekening verdergezet met de voeten van het model, en met het opschrift: A. Van den Berghe 1778. Op de bovenste strook is er getekend op de achterzijde. Van den Berghe tekende nog een tweede studie voor de wedstrijd: 0016.GRO0053.II. Franciscus van Paemel won de tweede prijs: 0016.GRO0055.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Augustin van den Berghe VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit en bruin krijt
Afmetingen 633 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0093.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.