Academische compositiestudie: Jacob zegent de zonen van Jozef

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Eugène Jean Copman (graveur)

Datering

1855 - circa 1859

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische compositiestudie van een bijbels tafereel, getekend en geschilderd door Eugène Copman. Hiermee werd Copman eerste op een wedstrijd (om prijs) aan de Academie Brugge. Het onderwerp van de compositiewedstrijd was het Bijbelverhaal waarin Jacob de zonen van Jozef zegent (Genesis, 48:14). Jacob is afgebeeld als een oude, haast blinde man die met gestrekte en gekruiste armen de zonen van…
Lees meer
Academische compositiestudie van een bijbels tafereel, getekend en geschilderd door Eugène Copman. Hiermee werd Copman eerste op een wedstrijd (om prijs) aan de Academie Brugge. Het onderwerp van de compositiewedstrijd was het Bijbelverhaal waarin Jacob de zonen van Jozef zegent (Genesis, 48:14). Jacob is afgebeeld als een oude, haast blinde man die met gestrekte en gekruiste armen de zonen van Jozef, Manasse en Efraïm, zegent. Copman tekende een uitgebreide figurengroep rondom het bed van Jacob. Aan het voeteinde knielt Jozef. Hij draagt een kroon en kijkt op naar zijn stervende vader. De andere figuren zijn knielend en biddend afgebeeld, behalve de twee staande mannen tegen de donkere achtergrond rechts. Naast het bed staat een dienblad met een waterkruik. De compositie is in liggend formaat uitgewerkt en naast grafiet en krijt of houtskool werd ook geschilderd met penseel voor de verdere uitwerking van de tekening. De aantekeningen duiden op Copmans wedstrijddeelname: rechtsboven is de stempel van de academie Brugge geplaatst met daaronder de letter 'G', ter identificatie van de leerling. Wallays ondertekende als directeur. Linksonder is de naam van de tekenaar geschreven, alsook zijn behaalde plaats of prijs. De exacte datering van de studie is onbekend, maar kan geschat worden rond 1855-1859. Dit omdat de voorwaarde bestond dat je in de klas naar plaaster of levend model moest zitten om aan de compositiewedstrijd deel te nemen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Eugène Jean Copman RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op bruin papier in grafiet, zwart krijt of houtskool en wit krijt, bruin gewassen
Afmetingen 515 x 710 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0051.II
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.