Academische studie naar sculptuur: buste van Dionysos

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Joseph Ducq

Datering

1784

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een buste van Dionysus, getekend door Joseph Ducq in 1784. Ducq, afkomstig uit Ledegem, was toen ingeschreven in de klas 'naar bosse' (sculptuur) en tekende twee studies tijdens de prijswedstrijd van 1784 (zie ook 0016.GRO0007.II). Daarmee behaalde Ducq de eerste prijs, aangeduid met 'primus' onder de tekening. Carolus Feys werd tweede in deze wedstrijd (0016.GRO0083.II). De getekende…
Lees meer
Academische studie van een buste van Dionysus, getekend door Joseph Ducq in 1784. Ducq, afkomstig uit Ledegem, was toen ingeschreven in de klas 'naar bosse' (sculptuur) en tekende twee studies tijdens de prijswedstrijd van 1784 (zie ook 0016.GRO0007.II). Daarmee behaalde Ducq de eerste prijs, aangeduid met 'primus' onder de tekening. Carolus Feys werd tweede in deze wedstrijd (0016.GRO0083.II). De getekende buste toont de jonge god Dionysus met haarband en lang krullend haar op zijn schouders. Zijn blik is neerwaarts gericht. De studie is getekend met houtskool of zwart krijt, gehoogd met wit krijt. Het papierformaat werd gewijzigd met een aangelijmde papierstrook onderaan. Linksboven is de wedstrijdletter K op de tekening verlijmd die Ducq toegewezen kreeg voor anonieme jurering. Daarboven staan de handtekeningen van Paul de Cock (directeur) en Frans Vande Steene (secretaris) op de academiestempel. De behaalde prijs werd aangeduid met het cijfer 1. De prijsvermelding wordt onderaan nog eens herhaald, met de naam van de leerling-tekenaar, zijn afkomst, de behaalde prijs en het wedstrijdjaar. Dit opschrift werd na de beoordeling toegevoegd aan de tekening.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Ducq VIAF RKD Wikidata
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 567 x 430 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0030.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT , mythologie AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.