Academische studie naar sculptuur: buste van Zeus van Otricoli

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Arthur Duwelz (tekenaar)

Datering

circa 1862

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Zeus, getekend door Arthur Duwelz. Hij was leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge en werd met deze studie eerste op een wedstrijd. Een buste van Zeus is in driekwart naar rechts weergegeven. De Griekse oppergod is afgebeeld tot op de schouders en heeft lang, krullend haar met een knot bovenin. Hij…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Zeus, getekend door Arthur Duwelz. Hij was leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge en werd met deze studie eerste op een wedstrijd. Een buste van Zeus is in driekwart naar rechts weergegeven. De Griekse oppergod is afgebeeld tot op de schouders en heeft lang, krullend haar met een knot bovenin. Hij draagt een volle, ook krullende baard. Over zijn rechterschouder ligt een doek gedrapeerd. Duwelz tekende deze studie naar een afgietsel van de buste 'Zeus van Otricoli', een vermoedelijk Romeinse kopie naar een Hellenistisch origineel. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De aantekeningen verwijzen naar de wedstrijd. Linksboven is de academiestempel te zien, met een handtekening van secretaris Vanden Abeele. Daarbij staat de tekenletter 'E' die Duwelz voor de wedstrijd toegewezen kreeg. Dat hij eerste werd, noteerde men linksonder en op verso. Om welke wedstrijd het precies gaat is onbekend. De tekening bevat enkel een onleesbare datering rechts op de buste. In een archiefdocument is wel te vinden dat Duwelz in 1862 een wedstrijd om plaatsen won in de klas naar plaaster, mét de tekenletter 'E'. Dit zou dus de bewuste tekening kunnen zijn waarmee hij die wedstrijd won.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Arthur Duwelz
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 710 x 533 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0609.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT , mythologie AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.