Academische studie naar prent: hoofd van de heilige Cecilia

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Domenichino
,
Bernard Cloet (tekenaar)

Datering

1822

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van de heilige Cecilia, getekend door Bernard Cloet in 1822. Cloet was toen leerling aan de Academie Brugge in de tweede klas naar prenten, ook wel 'groote kop' genoemd. Hij maakte deze studie voor de wedstrijd om prijs en werd ermee primus van zijn klas. Hij behaalde deze plaats met 'omnium votes' of alle stemmen van…
Lees meer
Academische studie naar prent van de heilige Cecilia, getekend door Bernard Cloet in 1822. Cloet was toen leerling aan de Academie Brugge in de tweede klas naar prenten, ook wel 'groote kop' genoemd. Hij maakte deze studie voor de wedstrijd om prijs en werd ermee primus van zijn klas. Hij behaalde deze plaats met 'omnium votes' of alle stemmen van de jury. De studie is getekend naar een prent dat een detail uit het schilderij 'Sainte Cécile avec un ange tenant une partition musicale' van Domenichino weergeeft. Deze referentieprent maakt ook deel uit van de collectie afkomstig van de Brugse academie (0022.GRO1143.II). De heilige Cecilia is tot aan de borst, frontaal weergegeven. Ze draagt een geknoopte tulband met versierde medaillon en kijkt omhoog. De tekening is gemaakt in zwart krijt of houtskool. De bladranden zijn bijgesneden waarbij ook een deel van de aantekeningen verloren is gegaan. Deze aantekeningen duiden op Cloets wedstrijddeelname. Linksboven is nog een restant van de academiestempel te zien, met daaronder handtekeningen van directeur Ducq en leraar Seghers. De aantekeningen 'I' en 'J' duiden aan dat Cloet de eerste prijs behaalde. Nadien werden zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar rechtsonder genoteerd. De bladrand rechts is omgeplooid en de tekening bevat vouwlijnen langs alle randen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Domenichino VIAF RKD Wikidata, Bernard Cloet VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 566 x 427 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.35.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , religieuze voorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.