Academische compositiestudie: Christus en de Samaritaanse vrouw

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacobus Dumery (tekenaar)

Datering

1802

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische compositiestudie op liggend formaat van Christus en de Samaritaanse vrouw, toegeschreven aan Jacobus Dumery in 1802. Het gaat om een wedstrijdstudie, door Dumery getekend als leerling in de klas van compositie aan de Academie Brugge. Hij won toen de eerste prijs van zijn klas. Links in het tafereel wordt Christus afgebeeld die een Samaritaanse vrouw om water vraagt bij…
Lees meer
Academische compositiestudie op liggend formaat van Christus en de Samaritaanse vrouw, toegeschreven aan Jacobus Dumery in 1802. Het gaat om een wedstrijdstudie, door Dumery getekend als leerling in de klas van compositie aan de Academie Brugge. Hij won toen de eerste prijs van zijn klas. Links in het tafereel wordt Christus afgebeeld die een Samaritaanse vrouw om water vraagt bij de put van Jacob. Hij maakt zich daarbij als Messias kenbaar. Beide figuren zijn voluit afgebeeld. Christus zit links van de waterput en maakt een wijzend gebaar. De vrouw staat rechtop, kijkt naar Christus en houdt met beide handen een kruik vast. Op de achtergrond rechts zijn twee figuren te zien, op terugweg van de stad Sichar[d] bij een ondergaande zon. Wellicht zijn dit twee apostelen die uit de stad terugkomen. Deze compositie staat exact beschreven in een opgave van de academie uit 1843 (SAB, Academie, nr. 235). Er werd toen gekozen om hetzelfde iconografisch programma uit te werken als in 1802. De studie is getekend in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De toegewezen tekenletter voor anonieme jurering staat rechtsboven op het verlijmde etiket. Daar is ook de handtekening van directeur Hubert de Cock. Anders dan gewoonlijk bij wedstrijdtekeningen ontbreekt hier de stempel van de academie. De bladranden zijn rondom afgesneden.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jacobus Dumery
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 382 x 523 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0145.II
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.