Academische studie naar prent: buste van Alcibiades

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Dominique Cools (tekenaar)
,
Alexandre Chaponnier
,
Rafaël

Datering

1806

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van Alcibiades, getekend door Dominique Cools in 1806 als als leerling in de tweede klas naar prenten aan de Academie Brugge. Hij behaalde toen de eerste prijs van zijn klas. Een jongeman is afgebeeld tot aan de borst, het gezicht in profiel naar rechts. Hij heeft lang krullend haar en draagt een wapenuitrusting. De helm is…
Lees meer
Academische studie naar prent van Alcibiades, getekend door Dominique Cools in 1806 als als leerling in de tweede klas naar prenten aan de Academie Brugge. Hij behaalde toen de eerste prijs van zijn klas. Een jongeman is afgebeeld tot aan de borst, het gezicht in profiel naar rechts. Hij heeft lang krullend haar en draagt een wapenuitrusting. De helm is versierd met pluimen en bevat een ramshoorn in reliëf. Op de borstplaat van zijn harnas is een gevleugeld hoofd van een man met snor te zien. De jongeman is een detail uit 'De school van Athene' van Rafaël en stelt Alcibiades voor. Wellicht kopieerde Cools naar een prent (stippelgravure) van Chaponnier, uitgegeven door Girard. Linksboven bij de academiestempel staat de handtekening van leraar Jan Donaas Seghers met het toegewezen tekennummer voor anonieme jurering en de behaalde prijs (J of eerste). Nadien werden onderaan ook zijn naam, afkomst en het jaartal opgeschreven. Deze tekening maakt deel uit van een album met academietekeningen naar prent.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Dominique Cools , Alexandre Chaponnier , Rafaël
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 562 x 416 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.27.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.