Academische studie naar prent: buste van een wenende man met zakdoek

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Datering

1791

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een wenende man, getekend in rood krijt door Rochus Serneels voor de prijskamp van de Academie Brugge in 1791. Serneels, afkomstig uit Brugge, was ingeschreven in de tweede klas naar prenten en won de eerste prijs met unanieme stemmen (SAB, Academie, nr. 19). Het onderwerp van zijn studie is een prent waarop een huilende man…
Lees meer
Academische studie naar prent van een wenende man, getekend in rood krijt door Rochus Serneels voor de prijskamp van de Academie Brugge in 1791. Serneels, afkomstig uit Brugge, was ingeschreven in de tweede klas naar prenten en won de eerste prijs met unanieme stemmen (SAB, Academie, nr. 19). Het onderwerp van zijn studie is een prent waarop een huilende man afgebeeld is tot op de schouders, in profiel naar rechts. Hij dept de tranen die over zijn wangen rollen met een doek. Serneels kopieerde hier de prent 'Tête d'acolyte' van Lucien (crayonmanier) naar Bouchardon (tekenaar). Het gaat om een detail van de dienaar uit het schilderij 'Heilige Hiëronymus', van Domenichino in het Vaticaan, Rome. De studie bevat verschillende aantekeningen. Linksboven is het etiket met het tekennummer XX van Serneels op het papier bevestigd voor anonieme jurering. Rechtsboven staat de academiestempel met de handtekening van secretaris Vande Steene en leraar de Rijcke. Rechtsonder wordt de leerling-tekenaar vermeld, zijn afkomst en het jaartal van de wedstrijd. De studie is getekend in rood krijt op gevergeerd papier, met een omlijning in dubbele stroken zwarte inkt. De prijstekening wordt bewaard in een album met andere wedstrijdstudies van leerlingen in de klassen naar prenten aan de Academie Brugge.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.