Stilleven met pagode en oude wijze

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Pièrre François Ledoulx

Datering

1749

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De voorstelling toont drie figuren afgebeeld op een neutrale achtergrond. Deze figuren op de voorgrond staan volledig los van het landschap. Op het eerste zicht kloppen de verhoudingen niet, de drie personages zijn aanzienlijk groter dan hun omgeving. Als we van naderbij kijken dan blijkt dat ze nauwkeurig rondom rond uitgeknipt en nadien op deze folio gekleefd werden. Deze heren…
Lees meer
De voorstelling toont drie figuren afgebeeld op een neutrale achtergrond. Deze figuren op de voorgrond staan volledig los van het landschap. Op het eerste zicht kloppen de verhoudingen niet, de drie personages zijn aanzienlijk groter dan hun omgeving. Als we van naderbij kijken dan blijkt dat ze nauwkeurig rondom rond uitgeknipt en nadien op deze folio gekleefd werden. Deze heren dienden als sjablonen voor Chinees behang. De prent toont een man, een kind en een oudere man. Deze laatste draagt een grote stok waaraan een mand met bloemen of kruiden hangt. In de verte tekende Le Doulx enkele huizen in de typische Chinese bouwstijl. Dit tafereel dateert uit de Ch'ing-dynastie. Beide mannen zijn kaal, op hun lange vlecht na. Daarenboven noteerde Van Huerne of Ledoulx: "Imitations Exactes de Papiers Chinois venus d’Ostende. Par Mr P. Ledoulx de Bruges en 1749". Al deze tekeningen werden dus vóór Van Huernes geboorte geschilderd.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.