Bosschee, hoogwaardigheidsbekleder, jager

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean Charles Verbrugge

Datering

circa 1756 - circa 1800

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De voorstelling toont drie figuren afgebeeld op een neutrale achtergrond. De man uiterst links is een "bosschee." Hij maakt deel uit van de entourage van een mandarijn wanneer deze op stap gaat. Hij maakt dan de weg vrij opdat de stoet zonder problemen zou kunnen passeren. Hij boezemt de mensen ontzag in door twee langwerpige bamboestokken tegen elkaar te slaan…
Lees meer
De voorstelling toont drie figuren afgebeeld op een neutrale achtergrond. De man uiterst links is een "bosschee." Hij maakt deel uit van de entourage van een mandarijn wanneer deze op stap gaat. Hij maakt dan de weg vrij opdat de stoet zonder problemen zou kunnen passeren. Hij boezemt de mensen ontzag in door twee langwerpige bamboestokken tegen elkaar te slaan. Dergelijke stokken ontbreken op deze tekening, maar de man houdt wel een lange ketting vast. Die gebruikt hij om eventuele aanvallers te kastijden of vast te binden. Tussen de riem van de middelste figuur steekt een opgevouwen waaier. Zijn haar heeft hij in een lange vlecht op zijn rug gebonden. Hij draagt een zomerhoed die tot de garderobe van alle ambtenaren, hoogwaardigheidsbekleders en leden van het hof behoort. Deze heeft de vorm van een kegel, werd uit geweven bamboe gefabriceerd en onderaan met een smalle brokaten band afgezoomd. Een franje van zijde, yakhaar of paardenhaar bedekt de hoed van de top tot aan de rand. Terwijl de conische vorm de eigenaar tegen de zon beschermt, houden de franjes de vliegen uit zijn ogen. Aan het edelmetaal of de edelsteen die op de top van de hoed staat, kan men de rang van de drager afleiden. In de man rechts herkennen we een jager met boog, pijlen en zwaard. Op zijn rug heeft hij een dode vogel vastgebonden.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.