Gezicht op Mariakerke

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

James Ensor

Datering

1901

Periode

20ste eeuw
Vanaf de duinen richt de kunstenaar zijn blik op het vredige vissersdorpje Mariakerke en het achterliggende polderland. Deze plek met het middeleeuwse dorpskerkje net achter de nog ongerepte duinengordel was heel geliefd bij wandelaars en kunstenaars. Met dit doek is echter wel iets vreemds aan de hand: Ensor gebruikte bij het schilderen zijn ets 'Groot gezicht op Mariakerke' (SM001362) als…
Lees meer
Vanaf de duinen richt de kunstenaar zijn blik op het vredige vissersdorpje Mariakerke en het achterliggende polderland. Deze plek met het middeleeuwse dorpskerkje net achter de nog ongerepte duinengordel was heel geliefd bij wandelaars en kunstenaars. Met dit doek is echter wel iets vreemds aan de hand: Ensor gebruikte bij het schilderen zijn ets 'Groot gezicht op Mariakerke' (SM001362) als leidraad, waardoor het schilderij, evenals de afdrukken van de ets, de werkelijkheid in spiegelbeeld weergeeft. Een oudere variant van dit doek is 1896 gedateerd (TR367). In dat werk ligt het gezichtspunt iets hoger zodat meer van het achterland te zien is, en is de topografische weergave wel correct. Ensor werd in 1949 begraven op het kerkhof van het hier afgebeelde Onze-Lieve-Vrouwekerkje.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.