Stad

© Unknown Rightsholder - http://rightsstatements.org/vocab/InC-RUU/1.0/

Kunstenaar / maker

Paul Joostens

Datering

ca. 1919

Periode

20ste eeuw
Paul Joostens is een pionier binnen de avant-gardebeweging én een van de eerste collagekunstenaars in België. Hij is actief tijdens een periode van grote artistieke verandering en experiment in Europa, en net als vele generatiegenoten verkent hij het expressionisme en het constructivisme. In 1919 ontdekt hij het dadaïsme. Joostens’ subversieve en satirische benadering van kunst trekt de aandacht en vooral…
Lees meer
Paul Joostens is een pionier binnen de avant-gardebeweging én een van de eerste collagekunstenaars in België. Hij is actief tijdens een periode van grote artistieke verandering en experiment in Europa, en net als vele generatiegenoten verkent hij het expressionisme en het constructivisme. In 1919 ontdekt hij het dadaïsme. Joostens’ subversieve en satirische benadering van kunst trekt de aandacht en vooral zijn assemblages baren opzien in de vroege jaren 1920. Via zijn werk reageert hij op de normen en waarden van zijn tijd en bekritiseert hij de absurditeit van de moderne wereld. Door zijn eigenzinnigheid echter blijft hij een eenzaat aan de rand van het avant-gardemilieu. Hij isoleert zich steeds meer en neemt zijn toevlucht tot de cinema. In 1926 neemt hij afstand van het dadaïsme en maakt hij werk in de lijn van de Vlaamse primitieven. Vanaf 1955 maakt hij opnieuw dadaïstisch werk, maar twee thema’s verhouden zich op dubbelzinnige wijze tot elkaar: vrouwelijkheid en mystiek. De vrouw als heilige maagd, als prostituee of allebei zoals de Poezeloezen, zoals hij de vrouwen uit de Antwerpse rosse buurt noemt. Het kunstwerk STAD toont Joostens’ betrokkenheid bij het dadaïsme en zijn experimentele benadering van kunst. Hij interpreteert de stedelijke omgeving op zijn unieke manier. Het uitbundige karakter van de stad vat hij op ingetogen wijze, bijna als een stilleven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Paul Joostens VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 65.5 x 105.5 xm (hxb)
Locatie Nu te zien in Mu.ZEE
Objectnummer SM000011
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.