Het leven van Christus en Maria

Public Domain

Kunstenaar / maker

Frans I Francken (schilder)

Datering

ca. 1580

Periode

16de eeuw
Op de dubbeltriptiek van Frans I Francken is het leven van Christus en Maria in 24 afzonderlijke taferelen uitgebeeld. Het middendeel is verdwenen. Het stelde waarschijnlijk een Calvarieberg voor. Het gebruik van triptieken met dubbele luiken was in de zestiende eeuw niet ongewoon. Frans I Francken behoorde tot een omvangrijke schildersfamilie in Antwerpen. Samen met zijn broer Ambrosius verwierf hij…
Lees meer
Op de dubbeltriptiek van Frans I Francken is het leven van Christus en Maria in 24 afzonderlijke taferelen uitgebeeld. Het middendeel is verdwenen. Het stelde waarschijnlijk een Calvarieberg voor. Het gebruik van triptieken met dubbele luiken was in de zestiende eeuw niet ongewoon. Frans I Francken behoorde tot een omvangrijke schildersfamilie in Antwerpen. Samen met zijn broer Ambrosius verwierf hij ruime bekendheid met zijn altaarstukken. Zijn manier van schilderen met gezochte houdingen en virtuoze draperingen toont de invloed van het Italiaanse maniërisme. De dubbeltriptiek uit het Museum van Gent is het vroegst gekende werk van de kunstenaar. Hij schilderde het imposante veelluik in opdracht van de recollecten van Gent, een strenge franciscaner orde. Op het einde van de achttiende eeuw werd de kloosterorde afgeschaft en de inboedel verkocht. De verdwijning van het middenpaneel dateert vermoedelijk van die periode. De huidige opstelling toont het retabel in de eerste geopende toestand. Aangezien het middenpaneel verdwenen is, is de keerzijde van de binnenluiken met de Passie- en Verrijzenistaferelen nu aan de achterzijde te zien.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Frans I Francken
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op paneel; triptiek met dubbele luiken
olieverf , paneel
Afmetingen 62 x 30.5 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer S-95
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.