Stilleven met een roemer en gebak

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

Willem Claesz. Heda (schilder)
,
Jan Frans van Bloemen (landschap toegeschreven aan)

Datering

1634

Periodes

17de eeuw, 18de eeuw
De Hollandse ‘Ontbijtjes’ zijn voorstellingen van gedekte tafels met een ruim assortiment etenswaren en drank, fraai bestek en drinkgerei, schotels en kannen die op kostbaar linnen uitgestald zijn tegen een neutrale achtergrond. Op een ‘Banketje’ is de uitstalling nog rijkelijker, vaak met pasteien en oesters en kostbare objecten in edele metalen en Chinees porselein. Deze voorstellingen geven geenszins weer wat…
Lees meer
De Hollandse ‘Ontbijtjes’ zijn voorstellingen van gedekte tafels met een ruim assortiment etenswaren en drank, fraai bestek en drinkgerei, schotels en kannen die op kostbaar linnen uitgestald zijn tegen een neutrale achtergrond. Op een ‘Banketje’ is de uitstalling nog rijkelijker, vaak met pasteien en oesters en kostbare objecten in edele metalen en Chinees porselein. Deze voorstellingen geven geenszins weer wat de doorsnee-burger dagelijks gebruikte. Heda’s schilderijen vallen op door hun bruin en grijs, metaalachtig coloriet waardoor ze de naam ‘monochrome banketjes’ kregen. Dezelfde objecten keren herhaaldelijk terug zoals tinnen kannen en schalen, bestek, zilverwerk zoals tazza’s en vruchten zoals de half geschilde citroen. Pasteien en hammen behoren eveneens tot de vaste ingrediënten.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.