Johannes schrijft het boek Openbaring op het eiland Patmos

Public Domain

Kunstenaar / maker

Gaspar de Crayer (schilder)

Datering

ca. 1649 - ca. 1669

Periode

17de eeuw
In Johannes op Patmos, afkomstig uit het stadhuis in Gent, herkennen we de apostel en lievelingsleerling van Christus, Johannes. De attributen waarmee hij vaak wordt afgebeeld, de arend en de pen, tonen hem als schrijver van het laatste en meest spirituele van de vier evangelies. Na de hemelvaart van Christus vestigde Johannes zich in Efeze. Omwille van zijn actieve rol…
Lees meer
In Johannes op Patmos, afkomstig uit het stadhuis in Gent, herkennen we de apostel en lievelingsleerling van Christus, Johannes. De attributen waarmee hij vaak wordt afgebeeld, de arend en de pen, tonen hem als schrijver van het laatste en meest spirituele van de vier evangelies. Na de hemelvaart van Christus vestigde Johannes zich in Efeze. Omwille van zijn actieve rol in de verspreiding van het christendom werd hij vervolgd en uiteindelijk naar het eiland Patmos verbannen. Daar schreef hij zijn Openbaringen of Apocalyps, een profetisch boek waarin het schrikwekkende einde van de mensheid in hallucinante beelden wordt opgeroepen. Het visionaire moment van inspiratie is door Gaspar de Crayer vrij dramatisch voorgesteld, wat typisch is voor het late werk van de meester. De man die model stond voor de figuur van Johannes, vinden we terug bij Rubens in de triptiek voor het graf van Jan Michielsen in de kathedraal van Antwerpen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.