De kroning van de heilige Rosalia

Public Domain

Kunstenaar / maker

Gaspar de Crayer (schilder)

Datering

1644

Periode

17de eeuw
Rosalia leefde in de twaalfde eeuw en het verhaal wil dat zij zich als kluizenares in de grotten van Monte Pellegrino bij Palermo in Sicilië terugtrok. Daar leidde een engel haar voor de troon van Maria en het Kind Jezus, dat haar een kroon van bloemen schonk. Dat moment wordt hier getoond. Op het altaarstuk van Gaspar de Crayer is…
Lees meer
Rosalia leefde in de twaalfde eeuw en het verhaal wil dat zij zich als kluizenares in de grotten van Monte Pellegrino bij Palermo in Sicilië terugtrok. Daar leidde een engel haar voor de troon van Maria en het Kind Jezus, dat haar een kroon van bloemen schonk. Dat moment wordt hier getoond. Op het altaarstuk van Gaspar de Crayer is zij gekleed in een mantel van goudbrokaat met een rozenkrans in de hand. Enkel de boeken, de lelie en het doodshoofd herinneren nog aan haar leven als kluizenares. Het altaarstuk is afkomstig uit de jezuïetenkerk van Ieper en was oorspronkelijk twee meter breder. Na de afschaffing van de jezuïetenorde in 1777 werd het werk door de abt van de Sint-Pietersabdij in Gent voor de abdijkerk aangekocht. In het Kunsthistorisches Museum in Wenen bevindt zich een doek van Anthony van Dyck met hetzelfde onderwerp en een gelijkaardige compositie, evenwel vijftien jaar eerder geschilderd. Gaspar de Crayer was een van de belangrijkste navolgers van Rubens in de Zuidelijke Nederlanden.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Gaspar de Crayer VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek (oorspronkelijk was het schilderij 570 cm breed; een gedeelte van het origineel, dat een landschap voorstelt waarin Christus de communie geeft aan een heilige, verdween na 1777)
olieverf , doek
Afmetingen 321.5 x 363 cm
Locatie In depot
Objectnummer S-14
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.