Kraam van een vishandelaar

Public Domain

Kunstenaar / maker

Adriaen van Utrecht (schilder)

Datering

ca. 1640

Periode

17de eeuw
De naam van de schilder kan voor verwarring zorgen, maar Adriaen van Utrecht was wel degelijk een Vlaamse schilder actief in Antwerpen. In dit monumentale schilderij wilde hij geen realistisch beeld geven van een viskraam, maar eerder de verscheidenheid en rijkdom tonen die de zee aan voedsel te bieden heeft. Schilderijen met vissen golden bovendien als zinnebeeld voor het element…
Lees meer
De naam van de schilder kan voor verwarring zorgen, maar Adriaen van Utrecht was wel degelijk een Vlaamse schilder actief in Antwerpen. In dit monumentale schilderij wilde hij geen realistisch beeld geven van een viskraam, maar eerder de verscheidenheid en rijkdom tonen die de zee aan voedsel te bieden heeft. Schilderijen met vissen golden bovendien als zinnebeeld voor het element Water. Aan het tafereel voegde Van Utrecht nog een genre-element toe: terwijl de marktkramer met de klant onderhandelt, wordt haar geldbeugel stiekem door een jonge dief afgesneden. De allusies op erotiek en seksualiteit, onder meer in de uitgestalde vissen, maken er een moraliserende voorstelling van, waarin wordt gewaarschuwd voor verblinding door wellust. Destijds sierde het werk de schoorsteen van de keuken van de Sint-Pietersabdij in Gent.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Adriaen van Utrecht VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 215.5 x 300.5 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer S-10
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.