Nature morte au griffon

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Jean Brusselmans

Datering

1936

Periode

20ste eeuw
Stilleven met griffioen verwijdert zich verder van de werkelijkheid. Brusselmans reduceerde de natuurlijke vormen van voorwerpen en interieur tot geometrische figuren. Centraal staat de gele driehoek. Daar rond zijn drie sierborden evenwichtig geordend. Eronder bevinden zich twee Sint-Jacobschelpen. Tussen de schelpen vertrekt de middellijn van de compositie. Het loopt verder langsheen het bovenpunt van de driehoek en doorheen het bovenste…
Lees meer
Stilleven met griffioen verwijdert zich verder van de werkelijkheid. Brusselmans reduceerde de natuurlijke vormen van voorwerpen en interieur tot geometrische figuren. Centraal staat de gele driehoek. Daar rond zijn drie sierborden evenwichtig geordend. Eronder bevinden zich twee Sint-Jacobschelpen. Tussen de schelpen vertrekt de middellijn van de compositie. Het loopt verder langsheen het bovenpunt van de driehoek en doorheen het bovenste sierbord. Het dambord rechts en de waaier links sluiten de compositie in de benedenhoeken af. Voor- en achtergrond zijn helemaal in elkaar versmolten. Het luciferdoosje is uitvergroot, buiten proporties in vergelijking met de sierborden en de schelpen. Ook de plaats van de voorwerpen is niet langer verbonden aan de werkelijkheid. Het kegelspel en het luciferdoosje prijken aan de wand tussen de sierborden. Stilleven met griffioen lijkt niet langer een realistisch stilleven, maar vertoont overeenkomsten met een kubistische collage in de stijl van Picasso en Braque.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jean Brusselmans VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 109.5 x 122.4 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer MZ000054
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.