Studie I, Brussel

© SABAM Belgium 2022 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Georges Vantongerloo

Datering

1920

Periode

20ste eeuw
In 1917 zet Vantongerloo zijn eerste stappen als moderne kunstenaar. Van groot belang was het lezen van het manifest De Nieuwe Beelding in de Schilderkunst van Theo van Doesburg, de leidersfiguur van de kunstbeweging De Stijl. Gefascineerd neemt Vantongerloo met hem contact op; die eerste briefwisseling zal leiden tot een innige vriendschap tussen beide kunstenaars. Onder invloed van van Doesburg…
Lees meer
In 1917 zet Vantongerloo zijn eerste stappen als moderne kunstenaar. Van groot belang was het lezen van het manifest De Nieuwe Beelding in de Schilderkunst van Theo van Doesburg, de leidersfiguur van de kunstbeweging De Stijl. Gefascineerd neemt Vantongerloo met hem contact op; die eerste briefwisseling zal leiden tot een innige vriendschap tussen beide kunstenaars. Onder invloed van van Doesburg wordt het werk van Vantongerloo alsmaar abstracter. Ook begint zijn interesse vanaf 1919 meer en meer uit te gaan naar de kleur; in verscheidene artikelen die verschijnen in De Stijl ontwikkelt de kunstenaar op systematische wijze een complexe kleurentheorie. Aan de hand van die theorie kunnen volgens Vantongerloo perfect evenwichtige, harmonische werken tot stand gebracht worden. Een voorbeeld van een dergelijke compositie is Studie I, Brussel (1920). In dit geometrisch-abstract schilderij vindt de toeschouwer een reeks kleuren terug die Vantongerloo onderbracht in zijn kleurentheorie: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. In 1920, het jaar waarin hij Studie I, Brussel schilderde, verhuisde de kunstenaar naar het Zuid-Franse Menton. De reeds vertroebelde relatie met zijn Nederlandse correspondenten begon vanaf dat moment steeds meer te verwateren.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Georges Vantongerloo VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
caseïneverf op papier op karton
Afmetingen 62 x 50.5 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer K002113a
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.