Zonder titel

© SABAM Belgium 2022 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Philippe Vandenberg

Datering

1990 - 1991
De innerlijke strijd van de mens en de waanzin van de samenleving, Philippe Vandenberg tracht het compromisloos te vatten. Bijtend, radicaal en heftig, maar nooit zonder humor. Tekenen en schilderen zijn voor hem gelijkwaardig. Hij tekent haast obsessief, elke dag, wat hij rond zich ziet. Om zaken te verwerken en te noteren. Onafgebroken zoekt hij grenzen op. Zijn schilderijen en…
Lees meer
De innerlijke strijd van de mens en de waanzin van de samenleving, Philippe Vandenberg tracht het compromisloos te vatten. Bijtend, radicaal en heftig, maar nooit zonder humor. Tekenen en schilderen zijn voor hem gelijkwaardig. Hij tekent haast obsessief, elke dag, wat hij rond zich ziet. Om zaken te verwerken en te noteren. Onafgebroken zoekt hij grenzen op. Zijn schilderijen en tekeningen provoceren en dwingen tot reflectie. Aan bod komen de thema’s liefde, lust, geweld, lijden, dood, racisme, machtsmisbruik, onderdrukking en fundamentalisme wat hij haast onmogelijk tracht te condenseren op een klein vlak. Om de gruwel nog meer tastbaar te maken, koppelt hij vrolijkheid aan zwaarte en donkere inhoud aan kleurrijke vorm. Hij voelt zich sterk verwant met Francis Bacon, Francisco Goya en James Ensor, kunstenaars die de samenleving een geweten schoppen. Regelmatig wisselt hij van stijl: abstract, figuratief, geometrisch, soms zelfs monochroom. Hij combineert tekenen en schilderen, met meerdere lagen verf en houtskool. Hij speelt ook met de koppeling van woord en beeld. Steeds weer zet hij alles op losse schroeven, begint volledig opnieuw, stelt zich kwetsbaar op, neemt risico’s en gaat tot op het bot.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Philippe Vandenberg VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 200 x 200 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer K002019
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.