Zonder titel

© SABAM Belgium 2022 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Dan Van Severen

Datering

precies 1972 - precies 1973
Het oeuvre van Van Severen is een uitzonderlijk voorbeeld van standvastigheid. Gedurende zijn hele carrière als kunstenaar houdt hij vast aan dezelfde uitgangspunten. In zijn werk, dat moeilijk te situeren is in de kunstgeschiedenis door het erg persoonlijk karakter ervan, gaat de kunstenaar op zoek naar een harmonie, evenwicht dat verloren gegaan is in de moderne maatschappij. Dat doet Van…
Lees meer
Het oeuvre van Van Severen is een uitzonderlijk voorbeeld van standvastigheid. Gedurende zijn hele carrière als kunstenaar houdt hij vast aan dezelfde uitgangspunten. In zijn werk, dat moeilijk te situeren is in de kunstgeschiedenis door het erg persoonlijk karakter ervan, gaat de kunstenaar op zoek naar een harmonie, evenwicht dat verloren gegaan is in de moderne maatschappij. Dat doet Van Severen aan de hand van abstracte schilderijen, tekeningen, et cetera die doorheen zijn oeuvre alsmaar soberder worden. Niet enkel de inhoud van het werk wordt gereduceerd tot de essentiële vormen (kruis, ruit, cirkel, vierkant); de kunstenaar voert ook een monumentale versobering inzake het materiaalgebruik door. In 1969 kiest Van Severen ervoor het schilderen in olieverf op te geven; het is te dik en vooral te materieel voor hem geworden. Vanaf dat moment gebruikt de kunstenaar caseïnetempera, Chinese en Oost-Indische inkt, wat hem toelaat veel immateriëler te werken. Daarnaast is het kleurenpalet doorheen Van Severens oeuvre ook ongeveer hetzelfde gebleven: neutrale, monochrome kleuren domineren het beeld. Van een fel kleurgebruik is er geen sprake. Zonder titel van 1972/73 vormt een duo met een ander werk (met dezelfde titel) van hetzelfde jaar. (Ook dit doek bevindt zich in de collectie van Mu.ZEE.) Beide doeken zijn geschilderd met caseïnetempera, wat - in tegenstelling tot olieverf - toelaat te werken met dunne verflagen en het schilderij een immaterieel karakter geeft. Deze Zonder titel is nog soberder opgevat dan het ander werk; enkel de lijnen van het kruis en de diagonalen van het doek onderscheiden zich met hun lichtere kleur van de donkergrijze achtergrond.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Dan Van Severen VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
caseïnetempera op doek
Afmetingen 90.5 x 64.8 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer BK007187
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.