Vrouw in het wit

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/ - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

Kunstenaar / maker

Rik Wouters

Datering

1915
Rik Wouters wil vooral het licht vatten. Hij gebruikt olieverf heel dun alsof hij schildert met aquarel. Hier en daar laat hij delen van het doek onbeschilderd. Dat zorgt voor frisse en luchtige lichteffecten. Zijn kleuren zijn zonnig, helder en harmonisch. Ze geven zijn schilderijen een ongecompliceerde, blije indruk. In Parijs leert Rik Wouters de kunstwerken van Paul Cézanne kennen…
Lees meer
Rik Wouters wil vooral het licht vatten. Hij gebruikt olieverf heel dun alsof hij schildert met aquarel. Hier en daar laat hij delen van het doek onbeschilderd. Dat zorgt voor frisse en luchtige lichteffecten. Zijn kleuren zijn zonnig, helder en harmonisch. Ze geven zijn schilderijen een ongecompliceerde, blije indruk. In Parijs leert Rik Wouters de kunstwerken van Paul Cézanne kennen. Het zet hem aan kleurtoetsen en -vlakken te gebruiken als een middel om structuur aan het schilderij te geven. Sindsdien construeert hij zijn composities met vereenvoudigde kleurvlakken naast en boven elkaar. Zijn onderwerpen zijn gegrepen uit het dagelijkse leven. Authentiek en eenvoudig. Zijn vrouw Nel staat vaak model. We zien haar terwijl ze leest, strijkt, een jurk past of gewoon op een stoel zit. Met deze eenvoudige taferelen wil Rik Wouters vooral de schoonheid van het leven vieren. Rik Wouters wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische fauvistische kunstenaars. Het fauvisme is een afgeleide van het expressionisme, met de typische felle kleuren in levendige contrasten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Rik Wouters VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 100.3 x 86 cm (hxb)
Locatie Nu te zien in Mu.ZEE
Objectnummer B000321
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.