Boeren

Public Domain

Kunstenaar / maker

Jean Brusselmans (schilder)

Datering

1928

Periode

20ste eeuw
Zoals zovele kunstenaars van zijn generatie zocht Jean Brusselmans in de jaren 1920-30 naar een synthese tussen een strakke vormgeving, afgeleid van het kubisme, en een meer lyrisch expressionistische benadering. De inspiratie voor Boeren uit 1928 vond de kunstenaar bij de arbeid van zijn dorpsgenoten in Dilbeek, een dorp in het heuvelachtige Pajottenland in de buurt van Brussel. De figuren…
Lees meer
Zoals zovele kunstenaars van zijn generatie zocht Jean Brusselmans in de jaren 1920-30 naar een synthese tussen een strakke vormgeving, afgeleid van het kubisme, en een meer lyrisch expressionistische benadering. De inspiratie voor Boeren uit 1928 vond de kunstenaar bij de arbeid van zijn dorpsgenoten in Dilbeek, een dorp in het heuvelachtige Pajottenland in de buurt van Brussel. De figuren in het schilderij zijn ontdaan van individuele trekken en fungeren enkel als onderdeel van een geometrische compositie. Uit de talrijke voorstudies, waarvan het museum er een twintigtal bezit, blijkt hoe Brusselmans op een rationele manier zijn compositie construeerde en het landschap, de personages en de objecten binnen een schema van driehoeken, diagonalen en rasters vorm gaf.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.