De goede rechters

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1894

Periode

19de eeuw
De prent “De goede rechters” wordt in verband gebracht met de ophefmakende rechtszaak Coucke en Goethals. Beide Vlamingen werden in 1860 door een Franstalige rechtbank ten onrechte ter dood werden veroordeeld en terechtgesteld. Mogelijk vond Ensors bijtende satire ook zijn oorsprong in meer autobiografische elementen: het faillisssement van zijn vader in 1875, of, toen zeer recent, de rechtszaak tegen Ensors…
Lees meer
De prent “De goede rechters” wordt in verband gebracht met de ophefmakende rechtszaak Coucke en Goethals. Beide Vlamingen werden in 1860 door een Franstalige rechtbank ten onrechte ter dood werden veroordeeld en terechtgesteld. Mogelijk vond Ensors bijtende satire ook zijn oorsprong in meer autobiografische elementen: het faillisssement van zijn vader in 1875, of, toen zeer recent, de rechtszaak tegen Ensors moeder in het kader van een banaal misbruik van copyright. In 1892-1893 stond zij terecht voor de illegale reproductie van een schilderij van de Antwerpse schilder Jan Van Beers. De ets “De goede rechters” is de spiegelbeeldige voorstelling van Ensors gelijknamige schilderij uit 1891 (privé-verzameling).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.