De slag der Gulden Sporen

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1895

Periode

19de eeuw
Op 11 juli 1302 werd Kortrijk bedreigd door een grote Franse strijdmacht, gesteund door huurlingen uit diverse landen. De Vlamingen streden met een in allerijl bijeengebrachte burgerwacht die zijn linies (links in de prent) had opgetrokken ter verdediging van de stad Kortrijk, waarvan de torens en vestingwallen in de verte zichtbaar zijn. De Vlamingen droegen een vaandel met de leeuw…
Lees meer
Op 11 juli 1302 werd Kortrijk bedreigd door een grote Franse strijdmacht, gesteund door huurlingen uit diverse landen. De Vlamingen streden met een in allerijl bijeengebrachte burgerwacht die zijn linies (links in de prent) had opgetrokken ter verdediging van de stad Kortrijk, waarvan de torens en vestingwallen in de verte zichtbaar zijn. De Vlamingen droegen een vaandel met de leeuw van Vlaanderen met zich mee. In de verte (op het rechterplan) komen de Franse ruiters aansnellen op hun paarden, terwijl in het midden een ware slachting plaatsvindt. Strijders met en zonder paarden worden neergestoken, terwijl hun lichaamsdelen overal op het slagveld verspreid liggen. Geheel tegen de verwachting in boekten de troepen die Kortrijk verdedigden een overwinning op de aanstormende vijand, die niet voorbereid leek op het halsstarrige verzet van de Vlamingen. De prent “De Guldensporenslag” is van de meest geslaagde massataferelen van Ensor. De prent is gebaseerd op de gelijknamige krijttekening uit 1891 (Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 4191).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Ensor VIAF RKD Wikidata
Type ets AAT
Categorie prenten AAT
Materiaal
ets op papier
papier AAT
Afmetingen 173 x 237 mm
Locatie In depot
Objectnummer 1998-B-96
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.