Mijn portret met doodshoofd

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1889

Periode

19de eeuw
In 1889 maakte Ensor een zelfportret naar een foto. Op de foto staat hij voor een venster van het huis van de familie Rousseau aan de Vautierstraat 20 in Brussel. Met één arm leunend op een vensterbank en de andere in de zak van zijn jasje poseert hij voor de fotograaf. Door het raam is nog juist een vrouw zichtbaar…
Lees meer
In 1889 maakte Ensor een zelfportret naar een foto. Op de foto staat hij voor een venster van het huis van de familie Rousseau aan de Vautierstraat 20 in Brussel. Met één arm leunend op een vensterbank en de andere in de zak van zijn jasje poseert hij voor de fotograaf. Door het raam is nog juist een vrouw zichtbaar, vermoedelijk Mariette Rousseau. Op de eerste staat van de ets “Mijn portret met doodshoofd” waarvan zich een uniek exemplaar bevindt in de verzameling van Mu.ZEE in Oostende, zien we een vrij getrouwe kopie naar de foto. Op de tweede en derde staat heeft Ensor zijn gezicht ontvleesd. Alleen zijn haren sieren de schedel nog, terwijl zijn ogen, evenals op de foto, de toeschouwer aankijken. Achter het raam op de vensterbank links ligt een schedel terwijl de vrouwenfiguur geheel verdwenen is.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.