De mens in het heelal

Public Domain

Kunstenaar / maker

Frits van den Berghe (schilder)

Datering

1933

Periode

20ste eeuw
Een gegeven dat in het oeuvre van Frits Van den Berghe vaak voorkomt, is dat van de confrontatie tussen man en vrouw. Vanaf 1928 treedt het mensenpaar in een altijd boeiende, steeds veranderende samenspraak op - de ontmoeting van twee mensenkinderen, naar elkaar gedreven door de eisen van de natuur. De strijd der geslachten bepaalt als een duistere drang de…
Lees meer
Een gegeven dat in het oeuvre van Frits Van den Berghe vaak voorkomt, is dat van de confrontatie tussen man en vrouw. Vanaf 1928 treedt het mensenpaar in een altijd boeiende, steeds veranderende samenspraak op - de ontmoeting van twee mensenkinderen, naar elkaar gedreven door de eisen van de natuur. De strijd der geslachten bepaalt als een duistere drang de grondtoon van veel van zijn werken. In De mens in het heelal brengt hij als het ware een synthese van de motieven die zijn werk gedurende jaren hebben beheerst: de naakte vrouw, de kale boom en in het midden de robuuste, wat gedrongen figuur van de man. De reis door het heelal krijgt bij Van den Berghe de betekenis van een eeuwige zoektocht naar het wezen van de vrouw.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.