Stadsgezicht in Gent: A la Botte Royale

Public Domain

Kunstenaar / maker

Charles-Alexandre Snoeck (tekenaar)

Datering

1816

Periode

19de eeuw
Charles Snoeck is van jongs af aan een getalenteerde tekenaar. Tijdens het bewind van Napoleon besluit hij als jonge man om bij het Britse leger te gaan vechten. Na zijn legerperiode keert hij terug naar Gent en vindt een job in een winkel, maar hij blijft ook tekenen en leert litho’s maken. Hij verhuist naar Ronse en wordt er klerk…
Lees meer
Charles Snoeck is van jongs af aan een getalenteerde tekenaar. Tijdens het bewind van Napoleon besluit hij als jonge man om bij het Britse leger te gaan vechten. Na zijn legerperiode keert hij terug naar Gent en vindt een job in een winkel, maar hij blijft ook tekenen en leert litho’s maken. Hij verhuist naar Ronse en wordt er klerk van een notaris. In 1824, na het overlijden van de notaris, begint hij aan een reis van twee maanden te voet door Zwitserland. Hij publiceert zijn reisverhaal samen met de vele tekeningen die hij er maakt. In de collectie van het museum zitten een groot aantal kleurrijke tekeningen van soldaten, ruiters en mensen in traditionele klederdracht. Snoeck nam deel aan de Belgische revolutie van 1830. Hij zou nog 30 jaar als notaris in Ronse werken. In 1816 schildert hij de schoenwinkel ‘A la Botte Royale’ in de Voldersstraat in Gent, een smal straatje ontstaan in de 13de eeuw en gekend voor zijn lage huizen, zonder bovenverdieping. De straatnaam verwijst naar de oude bewoners: de ‘volders’, ambachtslieden uit de wolindustrie die de wol zodanig bewerkten dat het weefsel kromp en waterdicht werd (ook ‘vilten’ genoemd). Van de schoenwinkel die Snoeck hier afbeeldt, is bekend dat er later een meubelzaak, een weefselwinkel, een apotheek, kapper en uiteindelijk ‘ensemblier Samyn’ in gehuisvest waren.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.