Apollo en de Muzen

Public Domain

Kunstenaar / maker

Constant Montald (tekenaar)

Datering

1898

Periode

19de eeuw
In 1898 voltooide Constant Montald het ontwerp voor het fronton van de Nederlandse Schouwburg in Gent. Hierop is een zegevierende Apollo Musagetus afgebeeld op een strijdwagen, omringd door de negen Muzen en genii, op weg naar zijn heiligdom op de berg Parnassus. De compositie diende als basis voor het mozaïek dat het timpaan van dit gebouw siert. De vertaling van…
Lees meer
In 1898 voltooide Constant Montald het ontwerp voor het fronton van de Nederlandse Schouwburg in Gent. Hierop is een zegevierende Apollo Musagetus afgebeeld op een strijdwagen, omringd door de negen Muzen en genii, op weg naar zijn heiligdom op de berg Parnassus. De compositie diende als basis voor het mozaïek dat het timpaan van dit gebouw siert. De vertaling van dit geschilderde ontwerp in een gefragmenteerd oppervlak wordt gekenmerkt door lichte kleuren die helder blijven ondanks de stedelijke vervuiling. Deze allegorie van de vrije kunsten is van Italiaanse inspiratie en getuigt van de studieperiode die in dat land werd doorgebracht. Het is in de geest van het symbolisme dat, samen met de verschillende varianten van het impressionisme, de Belgische schilderkunst in die tijd beheerste. Montald is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze symbolistische kunst, die de picturale en gevoelige omzetting van de wereld van de ideeën voorstaat. De afgebeelde scène staat nog dicht bij de allegorische taal die toen gangbaar was voor de decoratie van officiële gebouwen, en ontleent zijn thema's eerder aan de antieke mythologie dan aan de poëtische wereld van de symbolisten.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.