Wiedster

Public Domain

Kunstenaar / maker

Constant Permeke (schilder)

Datering

ca. 1923

Periode

20ste eeuw
Constant Permeke was in de eerste plaats de schilder van het boerenleven. Net als zijn vrienden Gustave De Smet en Frits Van den Berghe evolueerde hij na de Eerste Wereldoorlog naar het expressionisme. Expressieve vervormingen en kubistische elementen benadrukken de monumentaliteit van zijn figuren die vaak het gehele beeldvlak vullen. De Wiedster is daarvan een goed voorbeeld. De ruw en…
Lees meer
Constant Permeke was in de eerste plaats de schilder van het boerenleven. Net als zijn vrienden Gustave De Smet en Frits Van den Berghe evolueerde hij na de Eerste Wereldoorlog naar het expressionisme. Expressieve vervormingen en kubistische elementen benadrukken de monumentaliteit van zijn figuren die vaak het gehele beeldvlak vullen. De Wiedster is daarvan een goed voorbeeld. De ruw en zwaar aangebrachte verf en de donkere aardekleuren beklemtonen de directe verbondenheid van de vrouw met de aarde. De schematisering en vervormingen leiden niet tot een karikaturale weergave. Wat Permeke beoogde was de uitdrukking van de oerkracht van het leven zelf.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.