Zittende vrouw bij het venster of Portret van Nel Duerinckx, de vrouw van de kunstenaar

Public Domain

Kunstenaar / maker

Rik Wouters (schilder)

Datering

ca. 1915

Periode

20ste eeuw
Van opleiding was Rik Wouters beeldhouwer, als schilder was hij autodidact. Zijn grote voorbeeld was de Franse kunstenaar Paul Cézanne. Wouters schilderde in felle, meestal zonnige kleuren in een techniek die aan aquarel doet denken. Hij bracht de verf zeer dun aan en hier en daar liet hij delen van het doek onbeschilderd, wat bijzondere lichteffecten creëert. Zijn uitverkoren model…
Lees meer
Van opleiding was Rik Wouters beeldhouwer, als schilder was hij autodidact. Zijn grote voorbeeld was de Franse kunstenaar Paul Cézanne. Wouters schilderde in felle, meestal zonnige kleuren in een techniek die aan aquarel doet denken. Hij bracht de verf zeer dun aan en hier en daar liet hij delen van het doek onbeschilderd, wat bijzondere lichteffecten creëert. Zijn uitverkoren model was zijn vrouw Nel. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, na de val van Antwerpen, werd Wouters in Nederland als soldaat geïnterneerd. In 1915 werd hij ongeneeslijk ziek en in vrijheid gesteld. Samen met zijn vrouw vestigde hij zich in Amsterdam. Daar schilderde hij onder meer Zittende vrouw bij het venster. Het donker kleurengamma en de serene sfeer zijn kenmerkend voor Wouters’ latere werken.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.