Zelfportret

Public Domain

Kunstenaar / maker

Frits van den Berghe (schilder)

Datering

ca. 1919

Periode

20ste eeuw
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Frits Van den Berghe in Nederland, samen met de gebroeders Gustave en Leon De Smet. Daar ontwikkelde hij een expressionistische stijl. In 1917-18 keerde hij naar België terug voor een ambt bij het Vlaamse Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in Brussel. Deze houding tijdens de Duitse bezetting kwam hem duur te staan want na…
Lees meer
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Frits Van den Berghe in Nederland, samen met de gebroeders Gustave en Leon De Smet. Daar ontwikkelde hij een expressionistische stijl. In 1917-18 keerde hij naar België terug voor een ambt bij het Vlaamse Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in Brussel. Deze houding tijdens de Duitse bezetting kwam hem duur te staan want na de wapenstilstand moest hij opnieuw het land ontvluchten en ontnam de Gentse gemeenteraad hem zijn benoeming tot leraar aan de academie. Na de oorlog vinden we hem terug in Nederland tussen een groep verbannen activisten waaronder de dichter René De Clercq en de beeldhouwer Jozef Cantré. Dit zelfportret uit 1919 is een voorstudie voor het grote werk De bannelingen. Rond de centrale figuur van De Clercq groepeert de kunstenaar een aantal vrienden onder wie Cantré, Victor De Knop en zichzelf.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.