Bloemenkrans als omlijsting van Maria Magdalena

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

Cornelis I Schut (toegeschreven aan)
,
Daniël Seghers (toegeschreven aan)

Periode

17de eeuw
De bloemenkrans slingert zich hier als een guirlande doorheen de cartouche die op een sokkel rust. De in trompe l’oeil geschilderde stenen cartouche is versierd met krullen en koppen van mensen en dieren. Het schilderen van bloemen was voor de kunstenaar uit de zeventiende eeuw niet enkel een manier om zijn verbluffend talent te etaleren. Het ging hem ook niet…
Lees meer
De bloemenkrans slingert zich hier als een guirlande doorheen de cartouche die op een sokkel rust. De in trompe l’oeil geschilderde stenen cartouche is versierd met krullen en koppen van mensen en dieren. Het schilderen van bloemen was voor de kunstenaar uit de zeventiende eeuw niet enkel een manier om zijn verbluffend talent te etaleren. Het ging hem ook niet enkel om een soort inventaris van toen gekende soorten in beeld te brengen. De bloemen en planten houden immers altijd verband met de vergankelijkheid en ijdelheid van het aardse leven. In dit schilderij wordt dat nog beklemtoond door de voorstelling in het doorzicht van de cartouche. Het is als het ware een schilderij in een schilderij waarop we Maria Magdalena als kluizenares herkennen. Zij ligt geknield voor een kruisbeeld, haar ene hand rustend op een doodskop. Het vruchtbare landschap in de verte contrasteert met de grot waarin de heilige zich bevindt. Het paneel wordt toegeschreven aan Daniël Seghers. De voorstelling van Maria Magdalena is zeer waarschijnlijk van de hand van een andere kunstenaar, mogelijks Cornelis I Schut. Daniël Seghers schilderde zowel in opdracht als voor de vrije markt, waar dit type van schilderijen erg gewild was.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.