Winter (Meiden in de sneeuw)

Public Domain

Kunstenaar / maker

George Hendrik Breitner (schilder)

Periodes

19de eeuw, 20ste eeuw
Samen met Vincent van Gogh was George Hendrik Breitner een van de meest eigenzinnige en vernieuwende Nederlandse schilders van het einde van de negentiende eeuw. Een steeds terugkerend thema in zijn oeuvre is Amsterdam bij avond, mist of regenweer, meestal weergegeven in sombere tonen van oker, bruin en grijs. Hij schilderde bij voorkeur mensen uit de lagere klassen, arbeiders aan…
Lees meer
Samen met Vincent van Gogh was George Hendrik Breitner een van de meest eigenzinnige en vernieuwende Nederlandse schilders van het einde van de negentiende eeuw. Een steeds terugkerend thema in zijn oeuvre is Amsterdam bij avond, mist of regenweer, meestal weergegeven in sombere tonen van oker, bruin en grijs. Hij schilderde bij voorkeur mensen uit de lagere klassen, arbeiders aan het werk of wandelaars op straat. Zijn losse, schetsmatige manier van schilderen lijkt intuïtief en is vaak onrustig, bijna agressief. Breitner was een van de eerste kunstenaars die de fotografie als hulpmiddel gebruikte. Daardoor wekte hij, zoals in dit wintergezicht, de indruk alsof zijn composities naar schijnbaar willekeurig genomen snapshots zijn geschilderd. Het schilderij is sterk verwant met het schilderij Meiden in de sneeuw uit 1894 (Stedelijk Museum, Amsterdam).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.