Herinneringspenning van Yvonne Vieslet

Public Domain

Kunstenaar / maker

Jenny Lorrain (medailleur)

Datering

1918

Periode

20ste eeuw
Yvonne Vieslet was 10 jaar oud toen ze op 12 oktober 1918 in Marchienne-au-Pont doodgeschoten werd door Duitse soldaten. Een groep van een twintigtal Franse soldaten, armoedig en uitgehongerd, zaten opgesloten in de tuin van de Cercle-Saint Edouard. Yvonne was samen met haar moeder en zus op weg naar haar vader toen ze besloot haar schoolkoek aan een gevangene te…
Lees meer
Yvonne Vieslet was 10 jaar oud toen ze op 12 oktober 1918 in Marchienne-au-Pont doodgeschoten werd door Duitse soldaten. Een groep van een twintigtal Franse soldaten, armoedig en uitgehongerd, zaten opgesloten in de tuin van de Cercle-Saint Edouard. Yvonne was samen met haar moeder en zus op weg naar haar vader toen ze besloot haar schoolkoek aan een gevangene te geven. Bij het hek aangekomen naderde Yvonne dichterbij maar werd door de Duitse soldaten weggeduwd. Ze gooide dan van op afstand de koek door de tralies en werd door de wachter neergeschoten. Ze overleed de volgende dag. Het voorval veroorzaakte veel ophef en een monument werd opgericht zowel in Marchienne-au-Pont als op de speelplaats van Yvonnes school in Monceau-sur-Sambre. De medaille werd verkocht met als doel fondsen te verzamelen voor het bouwen van een “Maison Yvonne Vieslet” dat een vrouwencentrum zou zijn voor de Franse cultuur en de Frans-Belgische vriendschap.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.