Vrije foor in Gent in de middeleeuwen

Public Domain

Kunstenaar / maker

Félix De Vigne (schilder)

Periode

19de eeuw
Als oud-student aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten en bij Joseph Paelinck in Brussel, maakte Felix De Vigne deel uit van een succesrijke generatie historieschilders. In tegenstelling tot de aanhangers van l’art pompier’ in Frankrijk boeiden puur mythologische onderwerpen hem niet. Samen met Théodore Canneel, eveneens docent aan de Gentse academie, was De Vigne de belangrijkste vertegenwoordiger van het…
Lees meer
Als oud-student aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten en bij Joseph Paelinck in Brussel, maakte Felix De Vigne deel uit van een succesrijke generatie historieschilders. In tegenstelling tot de aanhangers van l’art pompier’ in Frankrijk boeiden puur mythologische onderwerpen hem niet. Samen met Théodore Canneel, eveneens docent aan de Gentse academie, was De Vigne de belangrijkste vertegenwoordiger van het Gentse historisme. Zoals Canneel inspireerde hij zich op de kunst van de middeleeuwen, waarbij hij vooral het dagelijkse leven in beeld bracht. Zijn gedegen historisch onderzoek leidde in 1835 tot de publicatie van de door hem zelf rijkelijk geïllustreerde studie Receuil des costumes du Moyen-âge pour servir à l'histoire de la Belgique et des pays circonvoisins. Een vrije foor te Gent in de middeleeuwen stelt de internationale jaarmarkt op de Gentse Vrijdagsmarkt voor. In de marktkramen stellen (onder meer Arabische) kooplieden hun kostbare waar (juwelen, brocaat, kruiken en zelfs harnassen) te koop. Vooraan keuren rijke burgers of edellieden stoffen. Boven de marktkramen steken de Gentse monumenten uit: het zijn vrije interpretaties van de Sint-Jakobskerk en het gildehuis het Toreken. Het MSK bezit de voorbereidende olieverfstudie van het schilderij (inv. 1904-DD). De studie en het uitgewerkte schilderij vertonen weinig verschillen, hetgeen wijst op de methodische werkwijze van de kunstenaar.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Félix De Vigne VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 100.5 x 168.3 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1862-A
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.