Herinneringspenning voor de verkiezing van koning Leopold I van België in 1831

Public Domain

Kunstenaar / maker

Franciscus de Hondt (medailleur)

Datering

1831

Periode

19de eeuw
Op 4 juni 1831 had in het Nationaal Congres de verkiezing plaats voor het koningschap van België. Er waren 196 leden aanwezig en de Prins van Saxen-Coburg kreeg 152 stemmen achter zijn naam. Hij werd dan ook door de voorzitter Mr. de Gerlache tot overwinnaar uitgeroepen. Een afvaardiging van negen leden van het Congres vertrok onmiddelijk naar Londen om het…
Lees meer
Op 4 juni 1831 had in het Nationaal Congres de verkiezing plaats voor het koningschap van België. Er waren 196 leden aanwezig en de Prins van Saxen-Coburg kreeg 152 stemmen achter zijn naam. Hij werd dan ook door de voorzitter Mr. de Gerlache tot overwinnaar uitgeroepen. Een afvaardiging van negen leden van het Congres vertrok onmiddelijk naar Londen om het heugelijke nieuws aan de Prins Leopold-George-Chrétien-Frédéric van Saxen-Coburg mee te delen.De penning herdenkt deze gebeurtenis waarmee een einde kwam aan een onzekere periode na de Revolutie waardoor België onafhankelijk werd. Op de voorzijde zie je een allegorische voorstelling van Vrouwe Belgica die een lauwerkrans boven de buste van Leopold I houdt. Op de keerzijde staat een gesloten krans van eike- en laurierbladen met daarin het opschrift LIBERTAS BELGARUM ASSERTA.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.