Herinneringspenning aan de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken

Public Domain

Kunstenaar / maker

Jacob Wiener (medailleur)

Datering

1854

Periode

19de eeuw
Enkele dagen na de dood van koningin Louise-Marie in oktober 1850, werd via koninklijk besluit vastgelegd om in Laken een nieuwe kerk te bouwen ter ere van de overleden koningin. Ondertussen werd in heel het land spontaan een inzamelactie georganiseerd om een hospitaal op te richten in haar naam. Uiteindelijk besliste de katholieke overheid om het ingezamelde geld te gebruiken…
Lees meer
Enkele dagen na de dood van koningin Louise-Marie in oktober 1850, werd via koninklijk besluit vastgelegd om in Laken een nieuwe kerk te bouwen ter ere van de overleden koningin. Ondertussen werd in heel het land spontaan een inzamelactie georganiseerd om een hospitaal op te richten in haar naam. Uiteindelijk besliste de katholieke overheid om het ingezamelde geld te gebruiken voor de bouw van de kerk, en om er ook een koninklijke grafkelder in te richten. Als architect werd Jozef Poelaert aangesteld, die koos voor een neogotisch ontwerp. Voor de eerste steenlegging in 1854 werden bronzen en zilveren herinneringspenningen geslagen om het overlijden van de vorstin te herdenken, door middel van een opschrift op de keerzijde. Op de voorzijde staat de nieuwe kerk afgebeeld.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.